perjantai 27. helmikuuta 2015

Asunto on väline

Sigmund Freud ja Tove Jansson olivat samaa mieltä hyvän elämän ehdoista: riittää, kun saa tehdä työtä ja rakastaa. Suomalaisten enemmistö lisää luetteloon omistusasumisen.
Vanhemmilleni ja heidän ikäluokalleen oma asunto oli elämäntehtävä. Ehkä siksi olen halunnut kokeilla muuta. Olen vuosien mittaan ostanut ja myynyt kaksi asuntoa. Parhaiten olen viihtynyt vuokralla.
Kaikki eivät halua kallista rantatonttia. Heinola on mukavan asumisen kaupunki myös meille vaatimattomampaan elämänmenoon tyytyville.
Elämäntyyliini sopii kerrostaloasunto pikkukaupungin keskustassa.  Takapihani on Maaherranpuisto. Siellä nurmikon leikkaa joku muu kuin minä. En kaipaa kiireideni jatkeeksi pihanhoitoa.  Nautin Heinolan kesäisestä kauneudesta muuten vaan.
Viisikymmentä vuotta sitten Heinola teollistui vauhdilla. Asunnoista oli kova pula. Olen asunut nyt muutaman vuoden Maaherranpuiston laidalla Kisakulman talossa. Tänä aikana olen kuullut monia tarinoita ajoilta, jolloin työväenyhdistys rakennutti kerrostaloja kaupunkiin muuttaville.
Työväenkulmana ja Kisakulmana tunnetut taloyhtiöt ovat peräsin noilta vuosilta. Taloissa on edelleen paljon pitkäaikaisia asukkaita. Mainiolle paikalle rakennetuista taloista ei tee mieli muuttaa pois.
Myös Heinolan kaupunki ryhtyi 1970-luvulla rakennuttamaan omia vuokrakerrostaloja. Nyt kaupungin vuokratalot oy:llä on tuhatkunta asuntoa omissa kerrostaloissa, rivitaloissa sekä yksittäisiä osakehuoneistoja. Asuntojen käyttöaste on kohtuullinen, samoin vuokrataso.  Kaupungin asukasmäärän väheneminen huolettaa myös vuokrataloissa.
Pienistä asunnoista on pulaa. Tyhjillään olevat kaupungin asunnot ovat yleensä kolmioita ja hiukan syrjemmällä.
Erityisryhmien tarpeisiin vastaaminen edellyttää nykyistä sujuvampaa yhteistyötä sosiaali- ja terveystoimen ja kaupungin vuokratalojen välillä. Asuminen ja arjen sujuminen liittyvät saumattomasti yhteen. Erilaisten asumismuotojen toteutus tulee suunnitella yhdessä paikallisten asumisen ammattilaisten kanssa ja miettiä, miten jo olemassa olevaa asuntokantaa voidaan hyödyntää nykyistä paremmin.
Kaupungin vuokratalot ja sosiaalitoimi ovat jo alkaneet tuottaa yhdessä tuettua soluasumista, johon kuuluvat asumisneuvojan palvelut. Tällaista yhteistyötä toivon tulevaisuudessa lisää.
Kirsi Lehtimäki
Kaupunginvaltuutettu, sd
Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen
Heinolan vuokratalot oy:n hallituksen jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.