perjantai 27. helmikuuta 2015

Avun pitää olla lähellä

Ambulanssin hälytysääni on voimakas signaali muutenkin kuin desibeleiltään. Sireenin riitasointu viestii turvattomuutta ja turvallisuutta: mitä tahansa voi sattua – mutta mitä ikinä sattuukin, hyvinvointivaltiossa apu on lähellä. Viestin kuultuaan kiukkuisinkin autoilija nöyrtyy ja väistää.
Itä-Hämeen kunnat ovat hyvästä syystä huolissaan ensihoidon yöaikaisen valmiuden supistussuunnitelmista. Meillä etäisyydet ovat pitkiä. Kesäisin alueemme täyttyy mökkiläisistä ja ympäri vuoden liikenne on vilkasta.
Valitettavasti nimenomaan kunnat - siis me - vaativat alun alkaen säästöjä ensihoitoon. Asiaa mutkistaa palveluiden monimutkainen tuottamistapa ja epäluottamus. Yhteisestä alueellisesta ensihoidosta päätetään lisäksi erittäin monimutkaisen prosessin kautta.
Aikoinaan ensihoito oli pelastuslaitoksen järjestämää. Terveydenhuoltolaki muutti maailmaa ja määräsi ensihoidon järjestämisen sairaanhoitopiirin järjestettäväksi 1.1.2013 alkaen. Sote-yhtymään keskussairaalan yhteyteen perustettiin tuolloin ensihoitokeskus.
Nyt pelastuslaitos ja ensihoitokeskus tuottavat molemmat palveluita, joiden järjestämisestä ensihoitokeskus vastaa. Kahden organisaation yhteistyössä on ollut ongelmia.
Harmillista on, että huonon yhteistyön ilmentymänä sote-yhtymä ryhtyi suunnittelemaan kuntien vaatimia säästöjä keskenään ja kohdisti säästöt pelastuslaitoksen toimintaan. Se esitti myös koko ensihoitotoiminnan siirtämistä ensihoitokeskukselle. Pelastuslaitoksen johto olisi pitänyt ottaa mukaan suunnitteluun alusta alkaen. Näin ei tapahtunut.
Sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli ensihoidon asiaa moneen kertaan syksyn aikana. Yhtymä lähestyi myös kuntia ja pyysi lausuntoja ensihoidon järjestämisestä ja palvelutasosta. Lausunnoissa päähuomion sai kiista palveluiden tuottamisesta: tuottaako palvelut ensihoitokeskus vai pelastuslaitos? Onko ensihoito enemmän erikoissairaanhoitoa vai pelastustoimintaa?
Todellisuudessa ensihoito on väistämättä kumpaakin. Ensihoitokeskuksen ja pelastuslaitoksen on kyettävä toimimaan yhdessä.
Sairaanhoitopiirin hallitus sorvasi lausunnoista kompromissin, jossa ensihoitokeskus ja pelastuslaitos jatkaisivat molemmat tuottajina. Yhteistyötä parannettaisiin. Joulukuisen sote-yhtymän valtuuston kokouksen jälkeen on vallinnut suuri hämennys: Kuka päätti ja mitä päätti?
Käsittelimme ensihoidon asiaa Heinolan sos.dem työväenyhdistyksen johtokunnassa. Totesimme, että perusasia on selkeä. Avun tulee olla lähellä eli valmiustasoa ei tule laskea.
Kirsi Lehtimäki, kansanedustajaehdokas, Heinolan sos.dem ty puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.